Oysa ne saçma şeylere üzülmüşüz… Zamanı film şeridi gibi gözden geçirmek lazım bazen. Hayata dair küçük notlar almalı, ara sıra o notlara göz atmalı ki aynı yoldan bir daha geçerken, yol çamurluysa bi kere battıysa ayakları çamura, o yolda alacağı önlemleri gözden geçirmeli insanoğlu… ‘Hangimiz sevmedik der’ ya bir şarkı sözü, ‘hangimiz geçmedik o yollardan’ der ya büyüklerimiz, heh işte geçilen o yolların adıdır tecrübe. Tecrübe yaşadığın yıllarla değil, o yılların sana öğrettikleri ile ölçülür. Bir insan yaşı büyük olduğu için değil, aslında yaşadıklarının büyüklüğüyle tecrübelerinin çokluğundan söz edebilir.
‘Tecrübe, okulların en gelişmişidir, o okulda, aptallar bile bir şeyler öğrenir’ demiş Benjamin Franklin. Benjamin Franklin’i anmışken, biraz onun çalışmalarından ilham alalım. Amerika’nın kurucularından olmasının haricinde Benjamin Franklin, hayatı boyunca öğrenme arzusunun yanında insanların hayatlarına bir değer katabilmek için çalışmalar yapmış ancak üretken bir mucit olmasına rağmen hiçbir buluşu patentlenmemiştir. Çünkü o yapmış olduğu dikkat çekici fikirleri için parasal bir beklentiye girmemiştir.
Yaşadığımız günler ömrümüzü oluşturuyor. Bir günümüz diğer günümüzle aynı geçiyorsa zarardayız. Bugünlerde kimilerinin bahanesi, kimilerinin nedeni oldu pandemi süreci… Pandemi ömrümüzde parantez açmadı maalesef. Ömrümüzü beyaz bir kağıta yazılmış bir yazı düşünürsek, yazar kalemini indirmeden yazmaya devam ediyor. Pandemi olduğu için ne kalem durdu, ne de yazar pes etti yazmaktan. Koskoca bir sene geçti. Peki biz o kağıda neler yazdık? Sınavda ismini yazana bile 5 puan veren sistem, hayatımız sona erdiğinde sınav kağıdında neler yazdığımıza da bakacaktır. Hayatımıza anlam katan bizleriz, bir başkası değil… Bugün kimi zaman mucitlerin buluşlarını, kimi zaman sanatçının eserlerini inceliyor, kimi zaman devlet adamlarının makalelerini okuyor, onların bizlere bıraktığı miraslarından ilham alıyoruz. Neden okuyoruz, neden araştırıyoruz, neden inceliyoruz? Çünkü o insanlar da bizim geçtiğimiz kimi zaman engebeli kimi zaman düzlük olan o yollardan geçti… Biz de geçtiğimiz yollarda iz bırakalım.
Büyük beyinler fikirleri tartışır, orta beyinler olayları, küçük beyinler ise kişileri... Hadi gelin artık fikirlerimizi tartışalım…
Yorum yazarak B Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan B Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler B Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı B Gazete değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak B Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan B Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler B Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı B Gazete değil haberi geçen ajanstır.