Arpa çayı iç organların yegane dostu

Bu üçlü iç organların yegane dostu. Diyetisyen Gizem Gençyürek: "Vücudu toksinlerden temizleyen arpa çayı, böbrek, karaciğer ve akciğer dostu. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Alkali bir yapıda olmasıyla sindirimi ve hazmı kolaylaştırır" dedi.

Diyetisyen Gizem Gençyürek, arpa çayının diş, kalp ve mide başta olmak üzere sağlığa birçok faydası bulunduğunu ancak çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların tüketmemesi gerektiğini belirtti.

Gençyürek, şunları kaydetti:

"Vücudu toksinlerden temizleyen arpa çayı, böbrek, karaciğer ve akciğer dostu. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Alkali bir yapıda olmasıyla sindirimi ve hazmı kolaylaştırır. İyi bir antioksidan içeriğe sahip olmasıyla yaşlılık etkilerine karşı savaşçıdır. Diş sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır. Mide bulantısına iyi gelir. Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.

Zengin içeriğe sahip

Lif, magnezyum ve B vitaminleri (B 12 hariç) açısından zengin içeriğe sahip arpanın çözünmez lif içeriği yüksek olduğundan kolesterol düşürücü etkisi var. Arpa çayı doğru ve kontrollü kullanılırsa kalp-damar hastalıklarına ve koroner kalp rahatsızlıklarına olumlu etki sağlar. İçeriğindeki zengin lif sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek kilo vermeye yardımcıdır. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını destekler, tokluk hissi vererek özellikle ana öğünlerde kontrollü yemek yemeyi sağlar."

Fazlasının da zararları var

Ancak her şeyde olduğu gibi sağlıklı ürünlerin de fazlasının vücutta ters etki yaptığını, bu nedenle arpa çayının da günde en fazla 2 bardak olarak tüketilebileceğini kaydeden Gençyürek, "Tüketilen tahıl ürünlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç gibi ürünler oldukları gibi tüketilebildikleri gibi işlenerek un, yağ, kepek, nişasta olarak da kullanılabilir. Beyaz pirinç gibi lifinden arındırılan ve basite indirgenen tahıl ürünleri ise hem kan şekeri düzeyi hem de koroner kalp rahatsızlıkları için bir risk faktörü oluşturabiliyor. Bu nedenle tahıl ürünlerini de kendi içerisinde amaca uygun kullanmak sağlığın korunması açısından önemli bir noktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Rafine tahıl ürünlerini diyabet hastalarının tüketmemeleri gerektiğini belirten Gençyürek, yulaf ezmesi ve kahverengi pirinç kepekli tahıllara örnek olduğunu kaydetti.

24 Eyl 2020 - 18:01 İstanbul- Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak B Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan B Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler B Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı B Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Bursa Markaları

B Gazete, Bursa ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (539) 958 70 00
Reklam bilgi